Landhuis & koetshuis nr. 1&2

Een lange oprijlaan (± 1km) met brede toegangspoort geeft toegang tot Heerenbeek voorzien van landhuis met kasteelachtige allure. Het landhuis kenmerkt zich door witte gepleisterde buitenmuren, schilddaken, hangtorens op de hoeken en één ronde hoektoren met kantelen. In de volksmond wordt het ‘kasteeltje Heerenbeek’ genoemd. Op het landgoed staat eveneens een koetshuis, beide gebouwen zijn een gemeentelijk monument en dateren uit ca. 1864.

Monumentale hoeve nr. 6

De monumentale langgevelboerderij op het landgoed dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw en is opgetrokken uit baksteen onder hoog met pannen gedekt wolfdak.

Oirschot Brabants Landschap

 

Het oorspronkelijke bouwjaar van het landhuis is niet exact te achterhalen. De historie leidt terug tot ± 1864. In 1905 is het huis uitgebreid met een aanbouw. Op het landgoed Heerenbeek bij de voordeur van het landhuis zit een gevelsteen met de tekst: Herbouwd Aug. 1864. Deze steen werd destijds gelegd door Jonker Menno en Freule Gabriëlle van Coehoorn. Naast deze steen is een stenen Madonna ingemetseld met daaronder als datum 24 Oct. 1944 (de dag van de bevrijding van Oirschot).

Medio 2018 heeft het landhuis nieuwe bewoners gekregen en is het dak van het landhuis voorzien van zonnepanelen, de verwarmingsinstallatie in zijn geheel vernieuwd en verlichting vervangen door led verlichting. Na deze aanpassingen zal naar verwachting het landhuis voor een gedeelte energie neutraal zijn, wat de duurzaamheid vanzelfsprekend ten goede komt. In de zomer van 2021 is het koetshuis aan de buitenzijde geheel geschilderd en zijn de gevels ook opnieuw gerold. In de toekomst zal het koetshuis aan de binnenzijde onderhanden worden genomen en wordt het dak en de vloer geïsoleerd.

Voor ons, als bewoners van ‘kasteeltje Heerenbeek’, is het fantastisch om op zo’n mooie plek te kunnen wonen en dagelijks van de prachtige natuur en seizoenen te genieten.

OVE logo