Tuin met monumentale bomen

Rond het herenhuis zijn nog invloeden te zien van een tuin in Engelse Landschapsstijl, met een vijverpartij, enkele gazons en sierbomen (waaronder vleugelnoot, Hollandse linde, iep en moerascypres). In de tuin bevinden zich twee monumentale bomen waaronder een Kaukasische vleugelnoot (Pterocarya fraxinifolia) en een Canadese populier (Populus × canadensis). De hoogte van de Canadese populier meet precies 34,20 m (12 okt 2015) en een stamomtrek, gemeten op 1,30 m hoogte, van 4,22 m. De vleugelnoot heeft een stamomtrek, gemeten op 1,30 m hoogte, van 4,74 m. De hoogte meet precies 18,80 m (12 okt 2015). Beide bomen worden jaarlijks zorgvuldig gecontroleerd om ze in een goede gezondheid te houden.

Oirschot
monumentale boom landgoed Oirschot

 

 

 

De Canadese populier (links) is aangeplant omstreeks 1930 en is nu één van de hoogste bomen uit de omgeving. De boom staat aan de linkerzijde vooraan in de tuin. Ook deze boom staat op de lijst met monumentale bomen.

Het perceel rondom het landhuis en koetshuis is bijna 9.000m2 groot. Door de ligging in de bossen wordt het geheel bijna sprookjesachtig in het landschap opgenomen. In de tuin bevindt zich eveneens een vijver met kikkers die hun aanwezigheid regelmatig laten horen. Eenden maken vaak gebruik van het gazon om hun veren prachtig op te poetsen in de zon. De kleinschalige bloementuin en een aantal fruitbomen op Heerenbeek geven regelmatig heerlijk fruit en prachtige boeketten.

 

 

In november 2018 zijn er nieuwe Rhododendrons ‘English Roseum’ aangeplant aan weerszijden van de toegangspoort. Langs de oprit zijn tevens nieuwe rhododendrons aangeplant om het geheel weer compleet te maken. In het voorjaar kan iedereen wederom genieten van deze bloemenpracht.

Rhododendrom English Rose

Rhododendron English Rose